Rekordförsäljning av ”Skriet” enligt oddsen

Pressmeddelande
Rekordförsäljning av ”Skriet” enligt oddsen

Imorgon kväll på Sotheby’s i New York kommer den världsberömda målningen ”Skriet” att gå under klubban. Målningen, som bedöms som en världshistoriens mest kända, skapades 1895 av Edvard Munch ägs idag av norrmannen Petter Olsen. Utropspriset ryktas ligga runt $80 miljoner (cirka 535 miljoner kronor). Enligt ComeOns odds kommer ”Skriet” nu att slå auktionsrekord och säljas för mer än $106 miljoner(786 miljoner kronor), vilket är det tidigare rekordet.

Oddsen hittar ni här

Målningen ”Skriet” har varit i skeppsredarfamiljen Olsens ägor de senaste 70 åren. Thomas Olsen som var den nuvarande ägarens far, köpte tavlan och var också Edvard Munchs beskyddare under 1920-talet. Under våren har målningen genomfört en världsturné för att så många potentiella köpare som möjligt ska få chansen att överväga om den passar i deras konstsamling. Nu kommer tavlan auktioneras ut på Sotheby´s i New York under onsdagskvällen.

– När en av världens mest uppmärksammade målningar nu går på auktion pekar våra odds mot ett nytt försäljningsrekord. Det tidigare rekordet slogs 2010 när Picassos ”Naken, gröna löv och byst” såldes för drygt 106 miljoner dollar. Med ett förväntat utgångsbud på 80 miljoner dollar är våra oddssättare övertygade om att en ny succé nu får sätta sina spår i konsthistorien, säger Thomas Bertilsson på ComeOn.

Edward Munchs “Skriet” – Auktionspris?

Odds

Under $100m

3.70

$100m – $125m

3.00

Över $125m

1.55

Oddsen hittar ni här